Uitstelgedrag

Het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen … (Wikipedia)

Zelfs de oude Griekse filosofen hadden er al een woord voor: Akrasia (wat geloof ik zoveel betekent als “gebrek aan zelfcontrole”). Het is dus niets nieuws. Maar waarom doen we het eigenlijk?

Ons brein

Het heeft allemaal te maken met hoe ons brein in elkaar steekt. Heel simpel gezegd, ons brein heeft liever een snelle beloning dan een beloning op lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan een crashdieet. Dit geeft snel resultaat maar is op de lange termijn vaak waardeloos. Sparen voor later of nu die nieuwe schoenen? 

We willen snel verzadigd zijn en snel resultaat.  En het liefst nog met een gegarandeerde uitkomst. Niet gek dat we vaak ook niet eens aan dingen beginnen. Je kent het wel: van uitstel komt afstel. (dat  is weer een aparte blog)

Wanneer komen we dan wel in actie?

Vaak pas op laatste moment, als er geen keuze meer is wanneer je gaat beginnen. De deadline is er al bijna. En dan komen we in actie. Om het moment dat de pijn groter is dan de beloning. En dat is niet zo gek. Je brein doet meer moeite om pijn te vermijden dan plezier te verkrijgen. De pijn, in dit geval bijvoorbeeld stress (want je krijgt het anders niet op tijd af als je nu niet echt begint), is groter dan het plezier dat je hebt, nl met die stress op de bank blijven zitten. Voel je een beetje wat ik bedoel?

En omdat het starten van de taak ‘at hand’ vaak het probleem is, en niet eens de taak zelf, heb ik een paar tips voor je. Zodat je voortaan niet eerst je stress level hoeft te verhogen voordat je aan iets begint.

Tips tegen uitstelgedrag

Met stip op 1 staat voor mij de 5 seconden regel van Mel Robbins.

Zodra je iets moet gaan doen, tel je van 5 naar nul en bij nul sta je ook op om het te gaan doen. Klinkt heel simpel, maar door te tellen, veroorzaak je een soort van verwarring in je brein en kan die niet snel even een reden bedenken om het nu niet te gaan doen. Probeer het maar eens!

Beloning meer naar het nu halen/korte termijn

Je mag bijvoorbeeld alleen tijdens het strijken je favo serie kijken

Excuses (afleiding) elimineren

Telefoon uit zicht / apps verwijderen

Chop it up

Deel je taak in stukken en doe 1 ding. De voldoening zorgt er ook voor dat je dit sneller zult blijven doen.

Je zult zien dat als je deze tips vaker en langer toepast, het een gewoonte gaat worden. Zo kun je je uitstel gedrag te lijf gaan en voorkom je onnodige stress.