Het was een zonnige dag en rustig op de weg, dus ideaal voor een heerlijke buitenrit. Daar gingen we. Tot aan de denkbeeldige poort die ons scheidde van het stalterrein naar de openbare weg;
Van het ene op het andere moment knikkende knieën en klotsende oksels. Bibberend, redelijk in paniek en met de teugels achter mijn oren, stonden we daar. Paard helemaal van de leg, want ja.. waarom doe ik zo raar… zit vast ergens een gevaarlijk roofdier op de loer… Gevolg: dartelend paard en strak gespannen ruiter. Niks genieten en ontspannen ritje. Hier moest een eind aan komen, dit is juist waar ik normaal altijd zo van genoot!
Maar ja, hij is 1x geschrokken en ondanks dat er niks gebeurde, had deze reactie zich in mijn brein vastgezet. Dat doet een brein nou eenmaal, daar is ie voor gemaakt zeg maar. En geloof mij, de afleidingstruukjes heb ik heus geprobeerd. Liedje zingen, stappen tellen, noem het maar op. Alleen werkt dit maar heel even. Het woord “buitenrit” was gekoppeld aan paniek, angst en wat als…
Moeilijke situaties
Je begrijpt natuurlijk dat dit in nog veel meer veel meer situaties van toepassing kan zijn. Bedenk maar eens voor jezelf waar je al met angst en beven aan denkt voordat je überhaupt in actie hoeft te komen. Salaris verhoging vragen bijvoorbeeld of een promotie. De achtbaan in. Zulke dingen.
Het idee dat je in een moeilijke situatie terecht zou kunnen komen, maakt al dat je gefrustreerd, onzeker en/of gespannen bent. Op dit soort momenten gebruik je dus al je energie om je slecht te voelen. En als je je zo voelt, kom je dus op het terrein van “zelfbehoud”.
Loslaten
heeft in dit geval niet zo veel effect. Je brein doet er alles aan om jou veilig te houden met als gevolg dat rationeel nadenken en goede beslissingen nemen niet goed meer gaat. Het enige doel dat er nog bestaat is dan overleven, winnen, erkenning krijgen of je gezicht redden.
Dit hoef je maar 1 of 2 keer mee te maken en er ontstaat een vaste gewoonte, een programma dat automatisch afspeelt en jij jezelf dus elke keer naar slechte gevoelens denkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan iemand die vroeger met een spreekbeurt is uitgelachen en als volwassene de grootste moeite heeft met presentaties geven. Wat als gevolg kan hebben dat je niet verder komt in je werk of wat dan ook.
Angst HEB je niet!
Weet dat ieder mens het vermogen heeft om iets anders te kiezen. Anders te reageren. En let op, dit is misschien een “shocker”, maar angst HEB je niet, je DOET angstig. Je kunt er namelijk voor kiezen om anders te reageren. En de angst weg te sturen. Dat is ook waar ik angstige ruiters mee help!
Wanneer jij graag weer ontspannen in het zadel wilt zitten, begin dan met het e-book. Die download je hieronder.
Download nu gratis het e-book “Overwin je angst” en ontvang praktische tips en oefeningen om van je angst af te komen!