Schommelstoel

De Schommelstoel

Ken je dat? Je bent klaar voor een goeie nachtrust. Je stapt je bed in en bent toe aan rust. Rust in je lijf en vooral rust in je hoofd.

En je hoofd ligt nog niet koud op je kussen of daar is ie hoor! Het kwetterende aapje, jouw eigen Monkeybrain!

Ratelend over alles waar jij je vandaag (en gister, eergister etc) druk mee bezig hebt gehouden. En voor je het weet, ben je eindeloos bezig met het analyseren van een bepaalde situatie (ook wel “piekeren” genoemd). Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer nare gevoelens erover ontstaan.

En hoe harder je probeert een oplossing te vinden, hoe dieper je er in vast komt te zitten en hoe verder je van een oplossing verwijderd raakt, lijkt wel. Alsof er geen antwoord is.

Zo ontstaat er een denkpatroon waar je in cirkeltjes blijft rondlopen. Of, zoals je vaak als quote voorbij ziet komen: “Overthinking is like a rocking chair. You are moving, but you are not getting anywhere”

Meer piekeren is niet het antwoord. Je kunt niet stoppen met piekeren door er over te gaan piekeren. Een manier om deze cirkel te doorbreken is de logica van het piekeren te hacken.

En dat doe je door iets compleet onlogisch te gaan doen. Het is eigenlijk heel simpel:

Wanneer je merkt dat je begint te piekeren, denk bij elke gedachte die je hebt dan bewust precies het tegenovergestelde van die gedachte. Blijf dit doen en je zal merken dat de gedachten elkaar als het ware “opheffen”.

De sleutel is om hier je fantasie de vrije loop te laten.

Verbeelding gaat boven logica, dat is het spul waar “piekeren” van gemaakt is. Verbeelding is vrij en oneindig en kan niet worden beperkt door logica . Nu zeg ik natuurlijk niet dat je alle logica overboord moet gooien. Maar de logica bij piekeren is niet logisch meer en moet onderbroken worden.

Pas de hack toe en blijf tegenovergestelde gedachten toepassen bij elke angstige gedachte die je hebt, totdat ze elkaar opheffen. En dan eindig je met een rustig, stil hoofd. Vrij van storende gedachten.

En nu je het kwetterende aapje het zwijgen hebt opgelegd, in slaap hebt gesust, als het ware, kun je betere, nieuwe, constructievere ideeën creëren die je wel ondersteunen bij wat je wilt.

Je kunt namelijk beslissen wat je wilt denken. Wanneer je beseft dat jij de auteur bent, de schrijver van jouw eigen verhaal, kun je beginnen met het veranderen van het verhaal.

Neem de controle over jouw gedachten en je hebt de controle over jezelf.

Wanneer je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken, volg dan de ONLINE & LIVE workshop “Zelfhypnose voor Ruiters”. Klik hier om je aan te melden.

Meer van persoonlijke 1 op 1 begeleiding? Ook dat kan. Tijdens een gratis belafspraak bespreek ik graag je vragen en vertel ik je de mogelijkheden. Plan hier jouw afspraak.